Copyright © 2024 by Dentopol. All rights reserved.
HEKİMLERİMİZ
Protez Diş

Protez Diş - Estetik Kaplama

Protez Diş

Protez diş, hastanın diş ve ağız içi doku kayıplarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Halk arasında takma diş olarak da bilinir. Diş hekimi kaybın durumuna göre hastaya uygun protez tedavisini belirler. Protez diş tedavisi için hastanın ağız sağlığı ve doku durumunun uygun olması gereklidir. Tedavi edilmeyen periodontal hastalıklardan sonra oluşacak kayıplar, protez diş uygulamaları ile düzeltilebilir. Bazı kazalar sonucu da diş ve doku kayıpları yaşanabilir. Kaybolan diş ve dokular; çiğneme fonksiyonlarını, konuşma ve estetik görünümü etkileyebilir.

Protez Diş Tedavisi Nedir?

Protez diş tedavisi, geri dönüşü mümkün olmayan kayıplarda tercih edilen bir uygulamadır. Hasta, tedaviye başlamadan önce detaylı bir ön muayeneden geçirilerek protez için uygun olup olmadığı kontrol edilir. Hastanın mevcut diş ve dokularında protez kullanımını engelleyecek herhangi bir sorun bulunuyorsa öncesinde periodontal tedavi uygulanabilir. Diş ve doku tedavisinden sonra protez dişin daha kolay takılacağı bir alan oluşacaktır. Tedavi edilmeden uygulanan protezler sağlam olmaz ve hastanın rahatsız hissetmesine sebep olabilir.

Protez diş tedavisi ile hastanın sağlıklı bir ağız yapısına kavuşması ve daha kolay temizlenecek bir alan oluşması amaçlanır. Bu sayede; kaybolan çiğneme fonksiyonu, konuşma ve estetik görünüm tekrar sağlanabilir. Sindirim sisteminin başlangıcı ağızdır. Dişler, yiyecekleri parçalar ve sindirim işlemini başlatır. Protez diş tedavisi, hastanın çiğneme fonksiyonlarını düzelterek sindirim sisteminin düzgün çalışmasına katkıda bulunur. Protez diş rengi, hastanın doğal dişlerine en yakın şekilde seçilerek estetik açıdan güzel bir görüntü sağlanır. Protez diş tedavisi ile hastanın kayıpları giderilip sosyal hayattan kopması engellenir.

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Protez diş çeşitleri, vakanın durumuna göre farklılıklar gösterir. Uygun tercih, diş hekimi tarafından yapılan ön muayene sonrasında belirlenir. Seçim yaparken; diş ve dokulardaki kaybın boyutu, durumu ve hastanın ihtiyaçları göz önünde bulundurulur. Protez dişler, sabit protez ve hareketli protez olarak iki ana gruba ayrılır. Sabit protez dişler, hastanın ağzına sabitlendiği için bu adı almıştır. Hareketli protezler ise istenildiğinde çıkarılıp temizlenebilir.

Sabit Protez Diş Nedir, Nasıl Uygulanır, Çeşitleri Nelerdir?

Sabit protez diş tedavisinde, yapılan protez hastanın ağzına simantasyon yöntemi ile yapıştırılır. Protezin sabitlenmesi için vidalı sistemler de tercih edilebilir. Tedavi tamamlandığında protez hastanın ağzında sabit kalır. Hasta kendi kendine sabit protezi çıkaramaz. Sabit protezler rahat bir çiğneme fonksiyonu sağlar. Protezin takılması için mevcut doğal dişler kesilip küçültülür. Hassas ölçülerle yapılan protez küçültülen dişlerin üstüne yerleştirilir.

Sabit protez için alınan ölçülerle önce bir model yapılır. Protez, yapılan model üstünde oluşturulur. Diş ve dokularla teması detaylı olarak incelenip prova edilir. Rahatsızlık vermemesi için protez temas noktaları düzeltilip son haline getirilir. Protez diş, hazırlanan mevcut dişler üstüne sabitlenerek tedavi tamamlanır. Sabit protez dişlere alışma süresi hareketli çeşitlerine göre daha kısadır.

Tek Diş Kaplama

Tek diş kaplama yani tek kuron uygulaması, çok fazla kayıp diş olmayan vakalarda tercih edilir. Aşırı doku kaybına uğrayan diş, küçültülüp üstüne protez uygulanır. Hastanın ağzında daha kolay temizlenebilen bir alan oluşturulur. Protez diş ile estetik görünüm ve fonksiyonellik tekrar sağlanır. Bu uygulamada protez, yerinde sabit kalacağı için hasta kendi dişleri gibi diş bakımı yapabilir. Küçük bir sabit protez olduğu için alışma süresi de oldukça kısadır.

Köprü Diş Protezi

Köprü diş protezi, çeşitli sebeplerle birden çok diş kaybı olan vakalarda uygulanabilir. Doğal dişlerin arasındaki kayıpların giderilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Hastanın mevcut olan, köprünün sabitleneceği dişleri kesilip küçültülür. Kayıp dişler, küçültülen doğal dişlerle beraber kaplanır.

Köprü işleminde destek olarak kullanılacak doğal dişler sağlam olmalıdır. Diş ve dokularda herhangi bir problem varsa, protezin daha rahat uygulanabilmesi için öncelikli olarak bu sorunların giderilmesi gerekir. Köprü tedavisinde alınan ölçülerle geçici bir protez yapılabilir. Gerçek protez prova edilip rahat bir kullanım sağlanır. Tedavinin son aşamasında geçici protez sökülür ve hastaya yapılan sabit protez takılır.

İmplant Üstü Sabit Protez

Çene kemiğine yerleştirilen titanyum alaşım vidalara implant denir. Hastanın çenesine yerleştirilen implantlar sağlam bir destek oluşturur. İmplantlar yardımı ile yapılan bu tedavi, sadece sabit protezler değil hareketli protez tedavilerinde de kullanılır. Bir ya da birden çok diş kaybı varsa diş hekimi implant yöntemini seçebilir. Diş çekimi sırasında implant uygulanabilir veya iyileşme sağlandıktan sonra implant için diş eti tekrar açılabilir. Hastanın seçim yapabileceği farklı üreticilerden sağlanan implantlar mevcuttur.

İmplant üstü protezlerde kullanılacak implant sayısı, hastanın ağız yapısı ve dokuların durumu göz önünde bulundurularak belirlenir. Ağız yapısı ve dokular all on four tekniği için uygunsa, üst ve alt çene için kullanılacak 4’er adet implant yeterli olacaktır. Diğer implant üstü protez seçeneklerinde üst çenede 6 ile 8, alt çenede ise 8 implant sabit protez diş tedavisi için kullanılabilir.

All On Four İmplant Tekniği Nedir, Avantajları Nelerdir?

All on four implant tekniği, 2000’lerin başında geliştirilen bir uygulamadır. Dokularda aşırı kayıp olan vakalar ve sabit protez kullanmak isteyen hastalar için tercih edilebilir. Hastanın alt çenesine açılı bir şekilde 4 adet implant yerleştirilir. Tomografi yardımıyla oluşturulan 3 boyutlu model sayesinde ağız yapısı detaylı olarak incelenir. En doğru konumlar seçilerek implant yerleştirilir. İmplant uygulanan alanlarda tam iyileşme sağlandıktan sonra yapılan protez hastaya takılabilir. All on four implant tekniğinin avantajları şu şekilde sıralanabilir.

  • Kullanılacak implant sayısı daha azdır.
  • Cerrahi müdahale süresi daha kısadır.
  • Tedavi süresi kısa olduğu gibi diğer yöntemlere göre daha uygun fiyatlıdır.
  • Bu teknikte protez diş hastanın damak kısmını kapatmaz.
  • Hem kullanım kolaylığı sağlar hem de tat dokusunda kayıplar daha azdır.
  • Ağız içerisinde daha az yabancı madde olacağı için alışması daha kolaydır.
  • Hareketli protez kullanmak istemeyen hastalar için en uygun seçeneklerden biridir.

All on four sisteminde, implantlar hastanın çene kemiğine yerleştirildikten sonra geçici protez hemen takılabilir. Bu sayede tedavi süreci, geçici protez yardımıyla çok daha konforlu olur. Tam iyileşme sağlandıktan sonra yapılan son inceleme ile protez implantlar üzerine sabitlenir. Tedavi süresi boyunca diş hekiminin bakım ve kullanım tavsiyelerine uyulmalıdır. İyileşme süresi, hastaya ve dokuların durumuna göre değişiklik gösterebilir. Özenli yapılacak ağız bakımı ile ortalama 3 ay sonra geçici protez diş çıkarılıp yerine hasta için yapılan protez takılır.

Hareketli Protez Diş Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Hareketli protez diş tedavisinde kullanılan protezler, hastanın istediği zaman çıkarıp takabileceği bir yapıya sahiptir. Genellikle arka tarafta hiç dişi kalmamış veya sabit protez diş tedavisi için yetersiz sayıda doğal dişi bulunan hastalar için tercih edilir. Hastanın ağzından hassas ölçüler alınıp bir model oluşturulur. Protez dişler bu model üzerine yapılır ve hasta kullanmaya başlamadan önce prova edilir. Son olarak, rahatsızlık veren noktalar düzeltilip protez diş hastanın kullanımına uygun hale getirilir.

Total Protez

Total protez, hastanın ağzında hiç doğal diş kalmadığı durumlarda tercih edilir. Tam protez olarak da bilinir. Hastanın alt ve üst çenesine ayrı ayrı uygulanır. Tedavi sonrasında hastanın tam proteze alışması zaman alabilir. Alışma süresi genelde 4 - 6 haftadır. Hastanın salgı bezlerindeki uyarılmadan dolayı ilk günlerde tükürük salgılanması artabilir. Zaman içinde dokularda oluşabilecek kayıp ve değişiklikler protezin uyumunu etkileyebilir. Hasta ağız sağlığına dikkat etmezse ağız yapısı değişeceği için rahatsızlık verebilir.

Parsiyel Diş Protezi

Parsiyel protez, hastanın kısmi diş kaybına uğradığı durumlarda tercih edilir. Bölümlü protez olarak da adlandırılır. Kayıp dişlerin yerine de parsiyel protez tedavisi uygulanabilir. Bu yöntemde kullanılan protezler doğal dişlerin üzerine birçok farklı yöntemle tutturulabilir. En çok kullanılan yöntem kroşe adı verilen metal kanca tellerle yapılan protez çeşididir. Parsiyel protez bu nedenle halk arasında kancalı protez olarak da bilinir. Bu hareketli protez çeşidi, ağız içerisinde daha az fark edilen hassas bağlantılarla veya doğal dişlerin üzerindeki kuronlara tutturulabilir. Kuronlar, hastanın ağzına protezin daha rahat yerleşmesini sağlar.

Geçici Diş Protezi

Geçici diş protezi, adından da anlaşılacağı gibi kısa süreli çözümler için uygundur. Tedavi edilemez hale gelen veya kaza sonucu kaybedilen birden çok diş olduğunda tercih edilebilir. Protez diş genellikle sabit ve kalıcı tedaviler uygulanmadan önce estetik kaygıları gidermek ve çiğneme fonksiyonunu devam ettirmek amaçlı kullanılır. Geçici diş protezi, hastanın tedaviden sonra daha rahat bir iyileşme süresi geçirmesini sağlar. Geçici protez kullanan hastanın, yediklerine dikkat etmesi ve mümkünse bu süreçte yumuşak gıdalar tüketmesi tavsiye edilir. Yumuşak gıdalar, geçici protez ve implantlardaki baskıyı azaltacaktır. Herhangi bir sorun oluştuğunda diş hekimine başvurulması gerekir.

İmplant Destekli Overdenture Protez

İmplant destekli overdenture protez, adından da anlaşılacağı gibi implantların üstüne protezin yerleştirilmesi ile uygulanır. Çene kemiği içerisine yerleştirilen implantlar diş kökü görevini üstlenerek protezin ağızda tutunmasını sağlar. Bu tedavi uygulaması, doğal dişlerin hepsini kaybetmiş hastalarda, protezin daha sağlam tutunması için kullanılabilir. Alt çene için yapılan protezlerde çıkıp düşme daha çok görülür. İmplantlar, alt çene için yapılan protezlerin daha sağlam olmasını sağlar. Bu işlem ile ağıza sabitlenen protez, çiğneme fonksiyonunu düzeltir ve konuşma kaybını minimuma indirir.

Protez Diş Hangi Malzemelerden Yapılır?

Protezler yapılırken daha az rahatsızlık vermesi ve uzun süre dayanması için özel malzemeler kullanılır. Protez tabanında, polimetil metakrilat ya da PMMA olarak da bilinen akrilik malzemeler kullanılır. Özel renkli akrilik malzemeler, protezin diş etine benzetilmesini sağlar. Bu sayede doğal diş ve dokularla uyumlu estetik bir görüntü oluşturulur. Üst çene protezleri, damağı tamamen kaplayacak şekilde yapılır. Alt çeneye uygulanan protezlerde ise farklı teknikler kullanılır. Alt çene protezi, dile yeteri kadar alan kalması için U formunda yapılır.

Protezlerin gerçek dişlere benzemesi için genellikle porselen malzeme kullanılır. Doğal dişler gibi ışık geçirgenliği olan porselen malzeme altında ise dayanıklılığın artması amacıyla metal bir yapı bulunur. Metal altyapı az da olsa estetik görüntüyü bozabilir.

Gelişen teknoloji ile birlikte, tıbbın diğer alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum, diş protezlerinde de yaygın olarak tercih edilmeye başlanan bir diğer popüler malzemedir. Zirkonyum, porselen altyapısı olarak kullanılıp, metal altyapının oluşturduğu nahoş görüntünün önüne geçebilir. Bu malzeme, tıpkı porselen gibi ışık geçirgenliğine sahip olduğu için, hastanın kendi dişlerine daha yakın benzerlikte protezler yapılmasına imkân verir. Zirkonyum ayrıca; ısı ve elektriği iletmemesi, yüksek ısı ve darbelere dayanıklı olması sebebiyle tıp alanında sıklıkla kullanılan malzemeler arasındadır.

Protez Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Protez diş tedavisi sonrasında diş hekiminin talimatlarına uyulması, protezin ömrünü uzattığı gibi daha rahat bir kullanım konforu sağlar. Her protez diş türünün farklı bakım ve temizlik usulü bulunur. Protez bakımının yanı sıra ağız bakımı da uzun süreli ve rahat kullanım için önemlidir. Sabit protez dişlerin bakım ve temizliği, aynı doğal dişlerdeki gibi yapılabilir. Sabit protezler ağızdan çıkmadığı için temizlik işlemi protez ağızdayken uygulanabilir. Tıpkı doğal diş temizliğinde olduğu gibi protezler için de aynı özenin gösterilmesi tavsiye edilir.

Hareketli protez diş temizliği için su içerisine eklenerek kullanılan efervesan tabletler tercih edilebilir. Tablet eritildikten sonra, protez hazırlanan suyun içinde bir süre bekletilerek temizlenebilir. Protezi temizlemek için diş fırçası veya protez fırçası da kullanılabilir. Protez tekrar yerleştirilmeden önce ağız temizliğinin de yapılması tavsiye edilir.

Protez Bakımı Ve Temizliği Neden Önemlidir?

Protez diş kullanımı geçici bir tedavi değildir. Sürekli kullanılacak protezin bakım ve temizliğinin doğru yapılması, estetik görüntü ve kullanım konforunda devamlılık sağlar. Bu sayede protezin kullanım ömrünü uzatılabilir. Protez tedavisinden sonra da ağızda doğal dişler ve doku bulunur. Bu nedenle, protez kullanılmaya başlandıktan sonra da ağız bakım ve temizliğine dikkatli olarak devam edilmesi tavsiye edilir. Diş hekiminin önerilerine uyulması, protezin oturduğu alanda tahriş ve dokularda enfeksiyon oluşmasını önleyebilir. Doğal dişlerde olduğu gibi protez dişlerde de bakteri plağı oluşabilir. Protez üzerinde oluşan tartar, diş eti enfeksiyonlarına sebep olabilir.

Protez Diş Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Yiyecek artıklarının protez üzerinden uzaklaştırılması gerekir. Bu nedenle yemeklerden sonra protezin temizlenmesi önerilir. Yatmadan önce protezin diş fırçası veya protez fırçası ile temizlenmesi, plak oluşumunu ve lekelenmeyi önleyecektir. Protez fırçalama işleminde, diş macunu veya protez bakım ürünleri tercih edilebilir. Aşındırıcı maddelerin protez temizliğinde kullanımı kalıcı çizilmelere neden olabilir. Bu durum, protezin çizilen kısımlarda yemek artıklarının kalmasına neden olacaktır. Çizikler, ilerleyen süreçte protez üzerinde lekelenme ve renk değişimine neden olabilir. Protez diş temizliğinde özel üretilmiş temizleyiciler kullanıldıktan sonra protezin iyice durulanması tavsiye edilir. Protez diş üzerinde görülen lekelenme ve tartar oluşumları, diş hekimi tarafından ultrasonik cihazlarla temizlenebilir.

Protezde Hasar Oluştuğu Zaman Ne Yapılması Gerekir?

Protez kullanıma bağlı olarak çizik ve lekelenmeler görülebilir. Ağız sağlığına bağlı olarak dokulardaki değişiklikler, konfor ve fonksiyonelliği büyük ihtimalle etkileyecektir. Protezin kullanımı sırasında çeşitli sebeplerle kırılmalar oluşabilir. Hastanın protez kırılması gibi sorunlarla karşılaştığında kendi başına müdahale etmesi tavsiye edilmez. En kısa sürede alanında uzman bir diş hekimine başvuru yapması gereklidir. Bu gibi durumlarda hasta kendi başına proteze müdahale ederse, daha büyük sorunlara yol açabilir. Çizik ve kırılma gibi durumlarda ağız sağlığı olumsuz etkilenir. Bu vakaların; çiğneme fonksiyonlarında, estetik görünümünde ve konuşmasında bozulmalar görülebilir.

Protez Diş Fiyatları Nasıldır?

Protez diş fiyatları, hastanın durumuna ve yapılacak olan uygulamaya göre farklılık gösterir. Diş hekimi tarafından tatbik edilen ön muayeneden sonra tercih edilen tedavi yöntemi, protez diş fiyatı konusunun da netleşmesini sağlayacaktır. Takma diş fiyatları, protezin sabit veya hareketli olarak seçilmesine göre de çeşitlenir. Geçici takma diş fiyatları, genellikle uygulanan tedavi ücreti içerisine dahil edilir. Bu konuda, uzman olan hekim tarafından yapılan ön muayene sürecinde de bilgi alınabilir.

Sabit protez diş fiyatları, yapılan tedavi sürecinde belli olabilir. Bu süreçte kullanılan implant ve kemik tozu gibi ek malzemeler, ücretlendirmede dikkate alınan faktörler arasındadır. Kalıcı diş protezi fiyatı, kullanılacak olan implant sayısına göre de değişir. Eklenen her implant ücretlendirmeyi değiştirecektir. Tek diş protez fiyatları ise seçilecek olan implant markasına ve protez yapımında kullanılan malzemeye göre değişebilir. Porselen ve zirkonyum, kaplama ve protez diş yapımında kullanılan en popüler malzemelerdir.

Protez Diş Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Protez diş yaptırmaya karar vermeden önce bu başlık altında bulunan soru ve cevapları inceleyebilir, konu hakkında daha sağlıklı fikirler edinebilirsiniz. Bu bölümdeki yanıtlar, protez yaptırmak isteyen hastaların en çok merak ettiği soruları içerir. Protez diş tedavisi hakkında size özel, daha detaylı bilgi almak için Dentopol iletişim sayfasında bulunan kanallardan dilediğiniz zaman bize ulaşabilirsiniz.

Dentopol Protez Kliniğinde Hangi İşlemler Yapılmaktadır?

Dentopol Protez Kliniği, protez diş konusunda uzman diş hekimlerine sahiptir. Tüm protetik uygulamalar hastaya özel olarak yapılır. Yapılan uygulamalar ise şu şekildedir.

  • Bölümlü protez.
  • Tam protez.
  • İmmediat protez.
  • Veneer kuron.
  • Laminat veneer kuron.
  • Lumineers kuron.
  • Zirkonyum kuron.
  • Kıymetli metalli porselen kuron.
  • İmplant destekli protezler.
  • İmplant üstü kron seramik.
  • İmplant üstü zirkonyum.
  • Teleskop kuron.
  • Geçici kuron.
  • Gece plağı (bruksizm-diş gıcırdatma i̇çin).
  • Tamir, kuron köprü tamiri.
  • Diş i̇lavesi (tek diş).
  • Düşmüş kuron ve köprü simantasyonu.
  • Diş üstü protezi (overdenture).

Diş Protezi Nedir, En Uygun Tip Nasıl Seçilir?

Diş protezi, kaybedilen dişlerin fonksiyonlarını hastaya geri kazandırılması için yapılan tüm yapay materyallerdir. Diş protezi tedavisi, protez uzmanları tarafından yapılmaktadır. Protez tedavisinde hastaya uygulanacak en iyi protez hangisidir? Bu sorunun cevabını ancak, hastanın hangi protez tipine uygun olduğunu belirleyen protez uzmanı verebilir. Çünkü protez tedavileri kişiden kişiye değişmektedir.

Kaç Çeşit Diş Protezleri Vardır?

Hazırlanacak olan protez, hastanın durumuna göre farklı materyaller ve yapılış tekniklerine sahiptir. Bu nedenle protezler çok çeşitlidir. Diş protezleri, yapılış tekniği ve kullanılan malzeme göz önüne alındığında üç ana başlık altında toplanabilir.

  • Sabit Protezler, yapıştırılarak uygulanır ve hastanın çıkaramayacağı şekilde tasarlanmışlardır. Bir kere yerine takıldıktan sonra oynamazlar ve çok konforlu bir kullanım imkânı sunarlar.
  • Hareketli Protezler, hasta tarafından çıkarılıp takılabilen ve kullanımı daha zor seçeneklerden biridir. Ancak, alışma sürecinden sonra hasta rahat bir şekilde hayatına devam edebilir.
  • İmplant üstü Protezler; implant sayısına göre çeşitlilik gösteren, kaplama şeklinde veya takıp çıkarılabilir özellikteki tüm protezler olarak nitelendirilebilir.

Sabit Protez Çeşitleri Nelerdir?

  • Kuron  (tek dişin kaplanması şeklinde).
  • Köprü (eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması - genelde uygulanan).
  • Lamine (yaprak porselen).
  • Zirkonyum porselen.

Hareketli Protez Çeşitleri Nelerdir?

  • Total protezler, hiç diş olmayan ağızlara uygulanmaktadır. İleriki yaşlarda tercih edilir.
  • Parsiyel protezler, kısmen dişsiz ağızlara uygulanmaktadır. Kroşe adı verilen, dişlerin üstüne gelen kancalar veya tırnaklar kullanılmaktadır.
  • Hassas tutucu protezler, kısmen dişsiz ağızlara uygulanan, kancası olmayan metal destekli protez çeşididir.
  • İmmediat protezler, halk arasında geçici diş olarak bilinen, operasyon sonrası hastanın hayatına hemen kaldığı yerden devam etmesini sağlayan protez çeşididir.

İmplant Üstü Protez Çeşitleri Nelerdir?

Sabit, bir ya da birden fazla dişe uygulanan porselen kronlar: İmplant üstü sabit protezler, metal seramik (porselen) kaplamalar, zirkonyum porselen kaplamalar olmak üzere çeşitlendirilir. Ayrıca, implant sayısı dikkate alınarak All On Four veya hibrit sabit protezler de mevcuttur. Hareketli, tamamen dişsiz ağızlara uygulanan total benzeri protezler: İmplant üstü hareketli protezler; barlı, locaterlı, ball-attachment protezler olmak üzere çeşitlendirilir.

Protezlerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Hareketli protezlerin bakımı oldukça kolaydır. Günlük olarak çıkarılıp, yemeklerden sonra lavaboda protez temizleme fırçaları ile temizlenmesi yeterli olacaktır. Özellikle yatmadan önce çıkarıp temizlemek çok daha faydalı olur.

Protezler Takıldıktan Sonra Konuşmam Değişti. Bu Durum Kalıcı Mıdır?

Bu durum tam dişsiz bireylere hareketli veya sabit diş protezleri takıldığında ya da ön dişlerde protetik değişiklik yapıldığı zaman olur. Kişiye uygun doğru bir protez yapıldığı takdirde, 7 - 10 gün içinde konuşma eski haline döner.

Tedavi Ne Kadar Sürer?

Protetik tedavilerde yapım süreci ortalama 7-10 gündür.

Tedavi Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ağız ve diş sağlığı için fırçalama ve ip kullanımı olmazsa olmazlardandır. Köprü sistemlerinde dişler birleşik olduğu için iple araları temizlenemez. Bu nedenle arayüz fırçası kullanılması gerekir. Hareketli protezler, ağıza uyum sürecinde damaklarda vuruklara neden olabilir. Acıtan yerlerin protez içinden aşındırılması gerekir. Bu şekilde proteze alışma sürecinin daha kolay geçmesi sağlanmalıdır. Alışma sürecinde acıtan yerlere sabredip, ileride geçebileceğini düşünerek beklenmesi tavsiye edilmez. Bu durum ciddi vuruklara sebep olabilir. Doğal dişler ile yapılması uygun olmayan, fındık ve ceviz kırmak gibi işlemlerin kaplama ve protezler için de geçerli olduğunu unutmamak gerekir.

Protetik Diş Tedavisi

Protetik diş tedavisi, ağızdaki kayıp dişlerin yerine yapay dişlerin yerleştirildiği birtakım diş protez yöntemleri içeren bir dental prosedürdür. Yaşımız ilerledikçe vücudumuzun diğer bölgeleri gibi ağız ve diş sağlığımızda da bir dizi sorun baş gösterir. Yaş ilerlemesinin dışında travma, yaralanma ve bazı sağlık sorunları da diş sağlığımıza zarar verebilir. Dişlerimiz bu gibi sebeplere bağlı olarak aşınabilir, çatlayabilir, kırılabilir ve çürüyebilir. Eğer bu hasarlar ciddi bir boyuta vardıysa doğal dişimizin tamamına ya da bir kısmına yapay diş yerleştirme işlemi gerekebilir. Protetik diş tedavisi; diş köprüleri, implantlar, tam ve kısmi takma dişler gibi her hastanın ihtiyacına göre özel olarak seçilen protez türleri ile gerçekleştirilir. 

Protetik diş tedavisi ile kayıp dişinizden dolayı yaşadığınız fiziksel bozuklukların ve estetik hoşnutsuzların ortadan kaldırılması amaçlanır. Ağzınızda bir dişiniz eksik olduğunda hem yemek yeme fonksiyonlarınız zarar görebilir hem de konuşma becerileriniz zayıflayabilir. Üstelik kayıp dişinizden dolayı konuşmaktan ve gülümsemekten çekinebilirsiniz. Bu gibi olumsuzluklar yaşam kalitenizi düşürmesin diye protetik diş tedavisi uyguluyor ve sağlıklı gülüşlerinizin geri gelmesini sağlıyoruz. Bir dişinizin eksikliği çok büyük bir sorun gibi görünmese de aslında kayıp dişlerin diş etini, çevredeki dişleri ve genel ağız sağlığı etkileyebileceğini unutmamalı ve ihmal etmemelisiniz.

Estetik Diş Tedavileri

Günümüzde, güzel ve çekici bir gülümsemenin önemi giderek artmaktadır. İnsanlar özgüvenlerini artırmak, diş estetiğini düzeltmek veya doğal diş yapısındaki kusurları düzeltmek için çeşitli diş estetiği prosedürleri arayışındadırlar. Bu amaçla estetik kaplama; diş estetiğini geliştirmek ve dişlerin görünümünü mükemmelleştirmek için kullanılan popüler bir tedavidir. 

Estetik Kaplama Nedir? 

Diş hekimliğinde estetik kaplama, dişlerin estetik görünümünü iyileştirmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu kaplamalar çoğu zaman ön dişlerin yüzeyine ince bir tabaka uygulanarak yapılır. Lamine, veneer, kron, zirkonyum ve Hollywood smile gibi kaplamalar bu estetik kaplama tedavisine dahil olan işlemlerdendir.

Estetik diş hekimliğinde diş renginin, şeklinin, boyutunun düzeltilmesi hedeflenir. Bu sayede güzel, çekici ve doğal bir gülüş elde edilebilir. Estetik kaplama uygulamaları sayesinde kişilerin estetik kaygıları giderilir ve daha iyi bir ağız sağlığına sahip olmaları sağlanır.

Estetik Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?

Estetik kaplamalar, çeşitli diş estetiği sorunlarının çözülmesinde kullanılabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  1. Dişlerin rengindeki kalıcı lekeler ve renk değişiklikleri
  2. Dişlerin şeklindeki düzensizlikler ve bozukluklar
  3. Dişlerin arasındaki boşlukların düzeltilmesi
  4. Yıpranmış, kırılmış veya aşındırılmış dişlerin onarılması
  5. Hafif eğrilik veya çapraşıklıkların düzeltilmesi

Emax Diş Kaplama Nedir?

Estetik açıdan sorunlu dişlerin telafi edilmesinde en etkili yöntemlerden biri de emax kaplamalardır. Çoğu zaman ön dişlerin restore edilmesinde kullanılan emax kaplamada cam ve seramik malzemeler tercih edilir. Bu kaplama ile birlikte ön dişlerde meydana gelen renk değişimleri gibi çeşitli kusurların giderilmesi sağlanır. 

Zirkonyum Kaplama Nedir?

Zirkonyum kaplama diş estetiği alanında yaygın olarak kullanılan estetik bir diş kaplama yöntemidir. Zirkonyum, dayanıklı ve doğal diş yapısına benzer bir seramik malzemedir. Bu malzeme, dişlerin ön yüzeyine yerleştirilerek dişlerin estetik görünümünü iyileştirmeye ve güzel bir gülümseme elde etmeye yardımcı olur. Zirkonyum kaplamaların uygulanması için dişlerin minimal bir aşındırmaya ihtiyacı vardır, bu da doğal diş dokusunun korunmasına yardımcı olur.

Monolitik Zirkonyum ile Zirkonyum Arasındaki Fark Nedir?

Monolitik zirkonyum ve standart zirkonyum arasında uygulanışları bakımından bir farklılık vardır. Zirkonyumun aksine monolitik zirkonyum tedavisinde porselen kullanılmaz. Monolitik zirkonyum estetik bir görünüme ulaşmaya yardımcı olur.  Kırılmalara karşı dayanıklı olduğundan uzun yıllar kullanılabilir. Yekpare oldukları için atmalar olmaz. Diğer bir avantajı ise dijital işleyişle normal zirkonlara göre çok daha hızlı uygulanabilirler.

Lamine Diş Kaplama Nedir?

Sabit protez çeşitlerinden biri olan lamine diş kaplama, estetik problemler yaşayan kişilerin dişlerine uygun renk ve boyutlarda ince porselen tabakaların yapıştırıldığı bir tedavidir. Lamine diş; dayanıklılıkları, doğal görünümleri ve uzun ömürlülükleri nedeniyle popüler bir estetik diş tedavisi yöntemi olarak tercih edilir. 

Lamine diş uygulaması; diş rengi değişimleri meydana geldiğinde, çarpık ve düzensiz diş konumlanışları olduğunda, kırık dişlerin restore edilmesi gerektiğinde, diş beyazlatma tedavisi yetersiz kaldığında, dişler arasında aralık bulunduğu durumlarda ya da hastanın estetik iyileştirmeye ihtiyacı olduğu zamanlarda yapılabilir. İyi bir ağız bakımı yapıldığı takdirde lamine diş, uzun yıllar kullanılabilir. 
Yaprak porselen diş tedavisinde dişin yalnızca 0,5-0,7 mm inceliğindeki yüzeyinde aşındırma yapılır. Latincede yaprak anlamına gelen ve bu tedavinin kaplama malzemesi olan “lamina” aşındırılan yüzeyin üzerine dikkatli bir biçimde yapıştırılır. Bu porselenler ince bir yapıya sahip olup metal içermezler. Bu sayede ışığın kısmen üzerlerine geçmesine izin verirler ve doğal bir görünümün ortaya çıkmasını sağlarlar. 

Lamine diş; dişlerin doğal görünümünü ve fonksiyonunu iyileştiren dayanıklı ve estetik bir diş kaplama çözümüdür. Bu işlem sayesinde gülüşleriniz daha çekici ve estetik hale gelerek özgüveninizde artış yaşanır. Dentopol diş hekimleri sizin için en uygun tedavi planını belirlemek ve lamina dişlerin sizin durumunuz için uygun olup olmadığını detaylı bir şekilde değerlendirir.

Site içerisinde bulunan içerikler tamamen bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirmeler kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez!

Sorunuz Mu Var?
Hemen Mesaj Gönderin
Açık Rıza Metni kapsamında elektronik ileti almak istiyorum.
Dentopol Ağız ve Diş Sağlığı
Dentopol Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Dentopol Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
21:25