Copyright © 2024 by Dentopol. All rights reserved.
HEKİMLERİMİZ
Dentopol Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Dentopol Diş Beyazlatma

Ağız ve diş bakımı günlük olarak uygulanması gereken aktiviteler içerir. Fırçalama ve gargara işlemi düzenli olarak uygulansa bile dişlerin doğal rengi çeşitli sebeplerle değişikliğe uğrayabilir. Doğal renk yapısı bozulmuş olan dişler, vücudun estetik görünümünü olumsuz olarak etkileyen önemli faktörlerden biridir. Zaman içerisinde ağır ağır oluşan bu renk kaybı çeşitli yöntemler kullanılarak uzun süreli ve kalıcı olarak düzeltilebilir. Diş beyazlatma yöntemlerinden etkili sonuç almak için bu konuda uzman olan bir hekime danışılması tavsiye edilir. Kişiye özel olarak yapılan diş beyazlatma uygulamaları kısa süre içerisinde istenilen doğal görünüme tekrar kavuşmak için en ideal yoldur.

Ağız ve diş sağlığı, kişisel hijyen konusunda hassas olanların dikkat etmesi gereken konuların başında yer alır. Bu konuda düzenli olarak yapılan uygulamalar hem fizyolojik hem de dış etkenlere bağlı olarak her zaman olumlu sonuç vermeyebilir. Günaşırı sigara, çay ve kahve gibi ürünlerin tüketimi dişlerin doğal renginde oluşan deformasyonlara çok daha hızlı sebebiyet verebilir. Diş temizleme ve beyazlatma uygulamaları kısa süre içerisinde dişlerin doğal rengine ulaşmalarına imkân sağlar. Bu işlemler implant diş gibi protezlere sahip olanlara da uygulanabilir.

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatma, diş yüzeyinde bulunan mine ve dentin yapısında zaman içerisinde oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin çeşitli yöntemler kullanılarak temizlenmesine verilen isimdir. Doğal rengini kaybeden dişlerin yeniden eski görünümüne kavuşması için yapılan hem estetik hem de sağlık açısından oldukça önemli olan uygulamaların genel adı olarak da tanımlanabilir. Diş beyazlatma işlemi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte çok daha etkili şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Özellikle lazerle diş beyazlatma uygulaması, bu konuda sorun yaşayanların en çok tercih ettiği seçeneklerden biridir. Dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan sarı dişleri beyazlatma işlemi için de bu seçenek biçilmiş kaftandır.

Diş beyazlatma yöntemleri hem iç hem de dış kaynaklı sebeplerle oluşmuş vakalarda kullanılabilir. Dişlerinin doğal görünümüne kalıcı olarak yeniden sahip olmak isteyenlerin çekinmeden başvurabileceği bu yöntemlerin bir uzman eşliğinde tatbik edilmesi çok daha etkili sonuçlara ulaşılması için oldukça önemlidir. Dişlerinin sağlıklı olmasını ve estetik görünmesini isteyenler ayrıca kendi başlarına da bazı işlemleri sürekli uygulayabilir. Ev ortamında düzenli olarak diş beyazlatıcı ürünler kullanılarak yapılan işlemler, dişlerin doğal görünümlerini korumasına yardımcı olur.

Dişler Doğal Rengini Hangi Nedenlerle Kaybeder?

Dişlerin doğal görünümlerini kaybetmelerini sağlayan birbirinden farklı nedenler bulunur. Bu durum anne karnından itibaren oluşmaya başlayabilir. Gelişim aşamasındaki çocukların dişlerinde oluşan yapısal bozukluklar dişlerin çok daha hızlı bir şekilde sararmalarına neden olabilir. Günlük hayattaki tüketim alışkanlıkları da dişlerin renk değiştirmesine neden olan en önemli faktörler arasında yer alır. Gelişen teknoloji sayesinde çok daha başarılı bir şekilde tatbik edilen diş beyazlatma uygulamaları, kalıcı olarak estetik bir gülüşe sahip olmanın en güvenli yoludur.

Dişler, iç ve dış renklenme nedeniyle doğal görünümlerini yitirebilir. Büyüme sürecinde oluşan yapısal bozukluklar ve ağız yoluyla kullanılan ilaçlardan alınan aşırı flor yüzünden dişlerin doğal görünümü bozulabilir. Diş beyazlatma uygulamalarının iç renklenme kapsamında olan bu gibi vakalardaki başarı oranı oldukça yüksektir. Dış renklenme ise genellikle yiyecek ve içecekler nedeniyle oluşan renk değişikliğidir. Düzenli olarak diş fırçalama alışkanlığı olmayanlarda oldukça sık olarak karşılaşılan bu durum genellikle diş taşı temizliği ile birlikte kolaylıkla giderilebilir.

Tütün Mamulleri

Dişlerin doğal görünümlerini yitirmelerini sağlayan dış kayanaklı faktörlerin başında sigara ve tütün mamülleri yer alır. Genellikle kullanıcılar tarafından düzenli olarak tüketilen bu ürünler diş yüzeyinin sararmasına neden olur. Farklı diş beyazlatma yöntemleri kullanılarak sararan dişlerin kısa süre içerisinde eski görünümüne ulaşması sağlanabilir. Profesyonel yardım alarak veya ev ortamında bizzat tatbik edilerek diş renkleri doğal görünümüne kovuşturulabilir. Ev ortamında kullanılan diş beyazlatıcı macunlar etkili bir sonuç almak isteyenler için sağlıklı alternatiflerin başında yer alır.

İçecekler

İçecekler, dişlerin renklerini kaybetmelerini sağlayan ve üzerinde önemle durulması gereken bir başka etkendir. Boyayıcı özellikte olan; kola, çay ve kahve gibi sıvı ürünlerin düzenli olarak kullanımı dişlerin sararmasına neden olabilir. Bu özellikte olan dış etkenler doğrudan dişleri veya dişlerde bulunan plağı etkileyebilir. Diş taşı olarak da bilinen plak temizliği ile birlikte renk deformasyonu ciddi oranda düzeltilir. İçeceklerin yol açtığı renk bozulması farklı diş beyazlatma yöntemleri kullanılarak kısa süre içerisinde tedavi edilebilir.

Ağızdan Alınan İlaçlar

Dişlerde oluşan renk deformasyonunun oluşması düzenli olarak fırçalama işlemi tatbik edilerek savuşturulabilir. Bu uygulama, içecekler ve yiyecekler nedeniyle oluşan dış renklenmeyi engellese de iç kısımda oluşan renk bozulmasına çare değildir. Yapısal ve fiziksel bozuklukların yanı sıra ağızdan alınan ve yüksek flor içeren ilaçlar da dişlerin doğal görünümlerini yitirmelerine neden olabilir. Bunun gibi vakalarda lazerle diş beyazlatma işlemi oldukça etkili sonuçlar alınmasına imkân sağlar. İç renklenme nedeniyle oluşan renk deformasyonlarının tedavisi çoğunlukla kalıcı etkiye sahiptir.

Diş Yüzeyine Alınan Darbe

İç renklenme kapsamında dişlerin sararmasına yol açan bir başka önemli unsur ise diş yüzeyine alınan doğrudan bir darbedir. Diş minesinin fiziksel olarak çatlamasına veya kırılmasına neden olan bu gibi vakalarda renk değişimi iç kısımda oluşur. Fırçalama gibi evde tatbik edilen uygulamalar ile bu sorunun giderilmesi oldukça zordur. Profesyonel bir uzman tarafından yapılan diş beyazlatma uygulaması sonrasında uzun süreli estetik bir görünüm elde edilebilir. Ayrıca, dişte oluşan ani ısı değişiklikleri de diş minesinin çatlamasına neden olabilir. Bu gibi vakalarda da profesyonel bir yardım almak etkili bir sonuca ulaşmak için en iyi diş beyazlatma yöntemi olarak düşünülmelidir.

Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş estetiği hem fiziksel yapıyı hem de doğal görünümü kapsar. Dişlerin birbirleri arasındaki mesafe ve konumları ne kadar önemliyse renkleri de görünüm açısından o kadar önem arz eder. Bu nedenle diş beyazlatma işlemi gerektiği takdirde mutlaka uygulanması gereken tedavi olanaklarından biridir. Uygulama yapılacak olan dişlerin durumuna göre farklı yöntemler kullanılarak diş beyazlatma işlemleri tatbik edilebilir. Dişleri beyazlatmak genel kapsamlı olarak ev tipi ve ofis tipi olarak iki ana başlık altında incelenebilir.

Ev Tipi Diş Beyazlatma

Ev tipi diş beyazlatma, teşhis sonrasında hastanın kendi evinde uygulayabileceği tedavi yöntemidir. Tedaviye başlamadan önce şeffaf plak yapımı için hastanın ağız ölçüsü alınır. Hazırlanan plağın içine hidrojen peroksit ve karbamid peroksid içeren diş beyazlatan macunlar eklenir. Tedavinin etkin bir şekilde sonuç vermesi için şeffaf plak gün içerisinde en az 4-6 saat boyunca sürekli olarak kullanılması gerekir. Bu şekilde ortalama 10-15 gün içerisinde istenilen sonuca ulaşmak mümkündür. Ayrıca, gece uykusunda da bu işlem gerçekleştirilebilir. Şeffaf plak uyku süresinde tatbik edildiğin ortalama 8-10 gün içerisinde istenilen beyaz dişlere ulaşmanızı sağlar. Home Bleaching olarak da adlandırılan bu yöntem ile kısa süre içerisinde ve zahmetsiz bir şekilde istediğiniz mükemmel dişlere kavuşabilirsiniz.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma

Ofis tipi diş beyazlatma, muayene sonrası doktor kontrolünde yapılan yönteme verilen isimdir. Office Bleaching olarak da adlandırılan bu yöntem diş beyazlatma sistemleri arasındaki en etkili çözümdür. Tedavi sürecinde kullanılan diş beyazlatıcı macunlar peroksit oranı açısından oldukça yüksektir. Bu nedenle beyazlatma işlem süresi diğerlerine göre çok daha kısadır. Beyazlatma aşamasına geçmeden önce daha verimli bir sonuç almak adına diş taşı temizliği yapılır. Ortalama 2-3 seansta tamamlanan ofis tipi diş beyazlatma işlemi, renklenme oranına göre farklılıklar gösterebilir.

İşlem sırasında kullanılan jeller güçlü olduğu için diş etlerine zarar verme potansiyeli bulunur. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce diş etlerine koruyucu bariyer ile kapatılır. Seanslar arasında hastanın dişlerini renklendirecek; kola, çay, kahve gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durması istenir. Özellikle sigara ve tütün mamülleri kullanımının da bu süre içerisinde minimumda olması oldukça önemlidir. Ayrıca, seanslar arasında diş hassasiyetlerinin yükseldiği de gözlemlenmektedir. Bu sorun hassasiyet giderici diş macunları kullanılarak çözülebilir.

Diş Beyazlatma İşlemi Neden Uygulanır?

Beyazlatma işlemi, dişlerin yaşa bağlı veya patolojik olarak renklenmelerinin giderilmesi için uygulanır. Çeşitli sebepler ile doğal rengini kaybetmiş olan dişlerin yeniden eski görünümünü kazanmaları için en ideal yoldur. Tedaviye başlamadan önce tüm dişlerin sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmesi gerekir. Diş eti hastalıkları, kırık ve çürük diş gibi istenmeyen durumları ortadan kaldırdıktan sonra beyazlatma aşamasına geçilmesi en doğru yoldur. Diş beyazlatma süresinde yoğun olarak kullanılan jeller yüksek oranda peroksit içerir. Bu nedenle tedavi uygulanacak olan hastanın peroksit alerjisinin olup olmadığı tespit edilmesi gerekir. Ayrıca, beyazlatma işleminin uygun olmadığı; alkol ve sigara bağımlıları, şiddetli diş eti hastalığına sahip olanlar, hamile ve emziren anneler gibi vakalar da vardır. Bu konuda tedavi almaya başlamadan önce bu ve benzeri durumlara sahip olanların bilgilendirilmeleri gerekir.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma yöntemleri genellikle kullanılan malzemelere göre farklılıklar gösterir. Klinik ortamda ve bir diş hekimi gözetiminde yapılan beyazlatma işlemi kısa süre içerisinde hastanın istenen sonuca ulaşmasını sağlar. Dişlerin durumuna göre belirlenen ve profesyonel olarak tatbik edilen diş beyazlatma yöntemleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Klinik ortamda yapılan beyazlatma işlemi. Lazer ile diş beyazlatma gibi uygulamaların yapıldığı kesin sonuç için en uygun seçeneklerin başında yer alır.
  • Ev ortamında yapılan diş beyazlatma uygulaması. Teşhis sonrası diş hekiminin talimatları doğrultusunda ev ortamında tatbik edilen uygulamlardır.
  • Hem ev hem de klinik ortamda kombine olarak yapılan uygulamalar. Klinik ortamda yapılan uygulamaların evde yapılanlar ile desteklenmesi sayesinde çok daha etkili sonuç alınması sağlanır.
  • Tek diş beyazlatma uygulaması. Genellikle kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişler için uygulanan yöntemdir. İstenilen renge ulaşana kadar seanslar 3 gün aralıklar ile tatbik edilir.

Evde Uygulanabilen Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma işlemleri çok farklı materyaller ile tatbik edilebilir. Klinik ortamda, diş hekimi gözetiminde ve özel jeller ile yapılan uygulamalar çok daha etkili sonuçlar alınmasına imkân sağlar. Ayrıca, ev ortamında herkesin kolaylıkla bulabileceği bazı malzemelerle de diş beyazlatma işlemi yapılabilir. Doğal diş rengini tekrar geri kazanmak isteyen herkesin evde rahatlıkla uygulayabileceği diş beyazlatma yöntemleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Tuzla yapılan uygulama.
  • Muz kabuğu ile yapılan uygulama.
  • Defne yaprağı ve portakal kabuğu ile yapılan uygulama.
  • Karbonat, tarçın ve adaçayı ile yapılan uygulama.
  • Elma sirkesi, karbonat ve tuz ile yapılan uygulama.
  • Diş macunu kullanılarak yapılan uygulama.
  • Limon ve karbonat ile birlikte yapılan uygulama.

Doğal yollar ile yapılan bütün diş beyazlatma uygulamaları oldukça sağlıklı ve zahmetsizdir. Bunların haricinde beyazlatma kalemi gibi tavsiye edilmeyen, oldukça riskli uygulamalar da evde tatbik edilebilir. Bu ve benzeri uygulamaları evde kendiniz denemeden önce uzman bir hekimden destek almanız tavsiye edilir.

Diş Beyazlatmanın Dezavantajları Nelerdir?

Doğal rengini yitiren dişler için oldukça etkili olan beyazlatma tedavisi uygun görüldüğü takdirde uygulanmasında hiçbir sakınca olmayan yöntemlerinden biridir. Şiddetli diş eti hastalıkları gibi ağız sağlığı konusunda problemlere sahip olanların öncelikli olarak bu konular üzerinde durmaları tavsiye edilir. Uzman denetiminde ve klinik ortamda uygulanması tavsiye edilen diş beyazlatma işleminin bazı dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlar şu şekilde sıralanabilir.

 

  • Tedavi sonrası dişlerde oluşan aşırı hassasiyet durumunun ortaya çıkması.
  • Kullanılan diş beyazlatıcı macunlar kimyasal olduğu için diş minesine zarar verebilir. Bu nedenle işlem sonrası dişlerin çürüme potansiyeli de artabilir.
  • Tedavide kullanılan jeller alerjik reaksiyona sebebiyet verebilir. Bu nedenle kullanılacak olan jellerde bulunan maddelere karşı alerjiniz olup olmadığına bakmanız tavsiye edilir.
  • Yapılan işlem sonrası dikkat edilmezse kısa süre içerisinde tekrardan renk kayıpları gözlemlenebilir.
  • Lazerle diş beyazlatma işlemi diğer yöntemlere göre ağrıya neden olabilir. Bu yöntemi uygulamak isteyenler gerekirse hekim tavsiyesi ile ağrı kesici kullanabilir.
  • Yapılan diş beyazlatma işlemi bazen düzensiz olarak görülebilir. Bu durum tüm dişlerin aynı renk tonunda olmasını engeller. Bu nedenle başarısız bir sonuç alınmış gibi bir durum ile karşılaşılabilir.

Diş Beyazlatma Ne Kadar Süre Kalıcılığa Sahiptir?

Benzersiz bir gülüş için dişlerin mükemmel görünmesi gerekir. Zamanla doğal rengini kaybetmiş olan dişlere beyazlatma tedavisi uygun görüldüğü takdirde tatbik edilebilir. Tedavi işlemi başarılı bir şekilde sonuçlandıktan sonra hastanın tüketim alışkanlıklarına göre renk kaybı zaman içerisinde yeniden oluşabilir. Bu süre 6 ay ile 1 sene arasında zaman alabilir. Yoğun bir şekilde renklendirici sıvılar ve tütün mamülleri kullananların ise bu süre çok daha kısa olabilir. Bu nedenle diş beyazlatma işlemi 6 ayda 1 veya 2 kez tekrarlanırsa kalıcı hale getirilebilir. Tedavi tamamlandıktan sonra tüketim alışkanlıklarınıza dikkat ederek bu süreleri çok daha uzatmanız mümkün. Ayrıca, düzenli olarak diş fırçalayarak da bu süre uzatılabilir.

Diş Beyazlatma İşleminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Klinik ortamda profesyoneller tarafından yapılan diş beyazlatma işlemi sonrasında kalıcılığı sağlamak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Tedavi başladıktan sonra seanslar arasında ve tedavi bitiminden sonra dikkat edilecek hususlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Renklendirici özellikte olan; çay, kola, kahve ve şarap gibi içeceklerin tedavi süresi boyunca kullanılmaması gerekir. Tedavi bittikten sonra da bu tipteki içeceklerin minimum düzeyde kullanılması tavsiye edilir.
  • Seanslar arasında ve tedavi sonrasında sigara gibi tütün mamullerinden uzak durulması tavsiye edilir.
  • Tedavi sonrasında dişlerin hassasiyet oranı artacağı için aşırı sıcak ve soğuk olan yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir.
  • Evde yapılacak olan diş beyazlatma uygulamaları sonrasında da bu hususlara dikkat edilmesi tavsiye edilir.

Diş Beyazlatma Fiyatları Nasıldır?

Doğal rengini yitiren dişlerin tekrardan eski görünümünü kazanması için yapılan bu tedavi yöntemi oldukça işlevsel ve popülerdir. Bu nedenle hastalar arasında merak edilen konular arasında diş beyazlatma fiyatları da bulunur. Diş beyazlatma ne kadar? Diş beyazlatma kaç tl? Diş beyazlatma kaç seans? Bu ve benzeri sorular hastalar arasında yoğun şekilde merak edilir. Diş beyazlatma ücretleri ile ilgili bilgi almak için dilediğiniz zaman Dentopol iletişim kanallarını kullanabilir, size özel olarak hazırlanacak olan tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diş Beyazlatma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu başlık altında bulunan soru ve cevaplar ile diş beyazlatma konusunda aklınıza takılanları öğrenebilirsiniz. Buradaki yanıtlar, tedavi olmadan önce hastaların bilgilendirilmesi için ideal kaynaklardan biridir. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak ve size özel sorularınıza yanıt bulmak için Dentopol iletişim sayfasında yer alan tüm kanallardan bize dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

Dişlerde Lekelenme Neden Olur?

Başlıca sebepleri şu şekildedir.

  • Fazla sigara ve alkol tüketimi.
  • Çok fazla çay ve kahve tüketimi.
  • Gereğinden fazla asitli içecek tüketimi.
  • Ağız ve diş bakımında eksiklik ve düzensizlik.
  • Genetik faktörler.
  • Diş minesinde meydana gelen aşınmalar.
  • Eskimiş protezler.
  • Aşırı klorlu su tüketimi.

Office Bleaching Ve Home Bleaching Arasında Fark Nedir?

Office bleaching tedavisi tek seansta yapılır, ancak lekelenmenin yoğunluğuna göre ikinci seans gerekebilir. Home bleaching tedavisinde diş hekimi, alınan ölçüler ile evde kullanılabilir plaklar hazırlanır. Hazırlanan jelli plaklar dişleri beyazlatır ve diş etlerinin korunmasını sağlar. Tedavi süresi 1-2 hafta devam eder.

Her Çeşit Renklenmede Aynı Sonucu Alabilir Miyiz?

Bu işlem, dişlerde oluşan sarı ve hafif kahverengi renklenmelerde en iyi sonucu verir. Bu tonlardan daha koyu olan renklerde ise dişin en derin yapılarına yerleşmiş zor beyazlatılan renkleşmelerdir. Bu tür renklenmeler genellikle dişin gelişimi sırasında oluşur ve istenilen sonucun elde edilmesi için beyazlatma seans sayısının artırılması gerekebilir.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Nasıl Uygulanır?

Beyazlatma tedavisinde iki seçenek bulunmaktadır. Hızlı sonuç alabilmek için Office Bleaching uygulanır. Diğeri de evinizde kendinizin uygulayacağı Home Bleaching yöntemidir.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Sonrasında Nelere Dikkat Etmem Gerekir?

Tedavi sonrasında dişi renklendiren gıdalardan uzak durulması gerekir. Genel ağız bakımına dikkat edilmesi de renkleşmelerin tekrarlamasını önleyecektir.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Etkisi Ne Kadar Sürer?

Diş Beyazlatmanın etkisi genellikle 1-2 yıl arasında değişir.

Herkese Diş Beyazlatma (Bleaching) Uygulanabilir Mi?

Diş hekimi kontrolünde yapıldığı müddetçe ve herhangi bir nedenle minenin altındaki dentin adı verilen doku açığa çıkmadıysa, beyazlatma her hastaya yapılabilir. Aşırı dişeti çekilmesi olan hastalarda dikkatle uygulanmalıdır.

Site içerisinde bulunan içerikler tamamen bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirmeler kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez!

Dentopol
Dentopol
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Dentopol
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
21:22