Copyright © 2024 by Dentopol. All rights reserved.
HEKİMLERİMİZ
Dentopol Pedodonti

Pedodonti

Dentopol Pedodonti

Dentopol Pedodonti Kliniğinde Hangi Tedaviler Yapılmaktadır?

Bu Klinikte Pedogojik Formasyon Sahibi Çocuklara Özel Tedaviler İçin Uzmanlık Sertifika Ve Diplomalarına Sahip Pedodonti Uzmanı Diş Hekimleri görev almaktadır.

Pedodonti Kliniğinde aşağıdaki tedavi hizmetleri ve fazlası minik hastalarımıza sunulmaktadır:

Süt Diş Çekimi, Çocuk Kompozit Dolgu, Çocuk Kanal Tedavisi, Fissür Örtülmesi, Yerel Flour Uygulaması, Prefabrike Kron, Yer Tutucu, Çocuk Protezi, Amputasyon, Strip Kron, Kompomer Dolgu, Açık Apeksli Dişte Kanal Tedavisi.

Çocuk Diş Hekimliği Nedir?

Pedodonti, dişhekimliğinde 0-12 yaş aralığındaki çocukların süt ve sürekli dişlerinin tedavisi, ayrıca çocukların düzenli ağız bakımı alışkanlığını edinebilmesi ve yine 0-12 yaş aralığındaki çocukların koruyan diş hekimliği hizmetini veren bölümdür. Son yıllarda diş çürüğü sıklığı konusunda yapılan araştımalarda (2-6) yaş dönemde ve (7-12) yaş arası dönemde %90’larda olduğu görülmüştür. Bu nedenle çocuğun gelecekteki ağız ve diş sağlığının en önemlisi genel sağlığını ve koruyabilmek için çocuk diş hekimliği koruyucu yöntemlerinin uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Bebek ve Diş

  1. Bebeklerin süt dişleri ne zaman tamamlanır?

24 – 30 aylarda süt dişlerinin tamamlanır. Bu sayede 10 üst 10 alt çenede olmak üzere 20 dişleri olacaktır.

  1. Bebeğimin süt dişleri ne zaman düşecek?

Çocuk 7 yaşına gelince de süt dişleri, önce alt ön kesici dişleri sonra üstler derken köpek ve azı dişleri sürer. Ardından kalıcı (daimi) dediğimiz dişler dökülür. Kalıcı dişler ise sağlam, köklü ve ömür boyu sizinle beraber yaşayan dişlerdir. Süt dişlerinin çıkması nasıl ortalama zamandan önce veya sonra olabiliyorsa dökülmeler de 7 yaşından önce (5-6 yaş) olabildiği gibi 9 yaşına kadar da sarkabilir. 

  1. Diş çıkarma esnasında çıkan problemleri nasıl azaltabilirim?

  • Bebeğinize çiğneyebileceği bir şeyler verin.
  • Diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapın.
  • Diş kaşıyıcısı plastik veya boyalı olmamasına dikkat edin.
  • İleri düzey problemlerde doktorunuza danışın.

Biberon Çürüğü Ne Demektir?

Süt dişlerinde ve genellikle ön dişlerden başlayarak yayılan çürüklerdir.

  1. Biberon çürüğü olursa çocuklarda ne gibi sorunlar görülür?

Çürük nedeni ile kanal tedavisi veya dişlerin çekimi gibi olumsuz sonuçlar görülebilir.

  1. Bebeklerde biberon çürüğünü engellemek için neler yapılabilir?

  • Şekerli içecek ile doldurulmuş biberonla uyumasını veya gün içerisinde su hariç kullanımını engelleyebilirsiniz.
  • 12-14 aylık iken biberon kullanımı bırakılmalıdır.
  • Emziğini tatlı gıdalara batırmayınız.
  • Şekerli yiyeceklerden uzak tutunuz.
  • Yemekten sonra dişlerini ve dişeti ıslak bez ile temizleyiniz.
  • İlk dişler çıktığında diş hekimine muayene ediniz.
  • Bir yaş sonrası bardak kullanımına özen gösteriniz.

Süt Dişlerinin Önemi Nedir?

Süt dişleri daimi dişler için gerekli yeri korur. Erken çekilmesi çapraşık dişlere ve çene problemlerine yol açabilir. Süt dişleri çene kemiğini ve kaslarını güçlendirir. Sağlıklı bir ağız içi için süt dişleri 6-12 yaşına kadar ağızda kalmalıdır.

Çocuk ve Diş

  1. Çocuğumu diş hekimine ilk ne zaman götürmeliyim?

Çocukların il dişleri çıktığında yani 6-12 aylık iken diş dokturuna götürülebilir. En geç tüm süt dişleri çıktıktan sonra, yani ortalama 24 aylık iken diş doktoru ile tanışması faydalı olacaktır.

  1. Çocuklarda diş fırçalama ne zaman başlamalı, nasıl olmalıdır?

0-2 yaş: 

Genellikle 6. ay ile 9. ay arasında başlayan diş çıkarma sırasında, ağız boşluğunu gazlı bezle temizlemeliyiz. Dişin çıkmasından birkaç gün sonra, dişi yumuşak kıllı bir diş fırçası ile fırçalamaya başlamalıyız. Başlangıçta sadece su kullanarak fırçalayın.

4 yaş sonrası:

Eğer çocuğunuz diş fırçalarken tükürmeye başladıysa.

6 yaş sonrası:

6 yaşına giren çocukta, süt dişlerinin düşmeye ve kalıcı dişlerin çıkmaya başlaması çok önemli bir dönemdir. Diş çürüklerini önlemek adına günde en az 2 kez diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanımı öğretilmelidir. Ayrıca Diş Hekimine giderek koruyucu uygulamalar yapılmalıdır.

8 yaş sonrası:

Çocuklar artık kendileri günde en az 2 kere ve tatlı yiyecek içeceklerden sonra dişlerini uygun diş fırçası ve diş macunu ile fırçalamalıdırlar.

  1. Çocuklarda hangi durumlarda dişin çekilmesi gerekir?

Öncelikle röntgen çekilip uzman ekip tarafından doğru bir analiz yapılması gerekmektedir. Kanal tedavisi ve dolgu sonuç vermeyince ve enfeksiyon daimi dişlere zarar verecek boyutta ise son çare olarak süt dişleri çekilmelidir.

  1. Çocuğumun sürekli dişleri ne zaman tamamlanacak?

  • Keser dişler – 6-7 yaş
  • Yan keser dişler – 8 yaş
  • Köpek dişler – 10 yaş
  • Küçük azı dişler – 9-10 yaş
    • Büyük azı diş – 6 yaş
    • Büyük azı diş – 12 yaş
    • Büyük azı diş – 17-21 yaş
  1. Çocuğumun süt dişi düşmeden, sürekli dişi çıktı. Ne yapmalıyım?

Bu durumda süt dişin çekilmesi gerekebilir. Çapraşık çıkan daimi dişler ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Böyle durumlarda doktorunuzdan yardım olmanız önemlidir.

  1. Çocuklarda kanal tedavisi yapılır mı?

Zarar görmüş süt dişlerinde, daimi dişlerin sağlığı açısından süt dişini çekmeden önce kanal tedavisi uygulanabilir.

  1. Çocuğumun dişleri sallanıyor, alttan daimi dişi geliyor. Buna rağmen süt dişi düşmezse çapraşık dişleri olur mu?

Süt dişlerinin kökleri alttaki daimi diş gelmeye başladıkça erimeye başlar. İlk değişen dişler genellikle alt çenedeki ön dişlerdir, daimi dişler arkadan dil tarafından süt dişinin arkasından baş vermeye başlar. Dilin etkisiyle öne doğru gelir. Süt dişini sallar ve kökünü eritir; süt dişi düşer, bu doğal bir süreçtir; çapraşıklığa tek başına neden olmaz. Ancak daimi dişler iyice ağızda yerleşip, süt dişleri de sallanmadan ağızda duruyorsa, o zaman süt dişlerinin çekimi gereklidir.

  1. Çocuğumun daimi dişleri geldi; gelen darbelerden dişlerini nasıl korurum, dişi kırılırsa ne yapmalıyım, nerelere başvurabilirim?

Çocuğunuzu zararlı dış etkenlerden ne kadar koruyabilirseniz, dişinin kırılmasını da o kadar engelleyebilirsiniz. Özellikle ilköğretim döneminde okul ve bahçe kazaları çok olur ve o yaşta ağızda sürmüş olan özellikle üst ön dişler travmaya maruz kalır. Öyle ki; dişler çenedeki yerinden bile çıkabilir. Böyle bir durumda hemen diş hekimine başvurulmalıdır. Kırık parça sütün içinde bekletilebilir.

Site içerisinde bulunan içerikler tamamen bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirmeler kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez!

Dentopol
Dentopol
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Dentopol
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
21:13