Copyright © 2024 by Dentopol. All rights reserved.
HEKİMLERİMİZ
Dentopol

Kanal Tedavisi Nedir?

Dentopol

Dişin içinde damar ve sinirlerin olduğu bir boşluk bulunur. Bu boşlukta bulunan sinir ve damarlara pulpa denir. Pulpanın derin diş çürüğü, travma, enfeksiyon gibi durumlar nedeniyle diş kanal sisteminin temizlenmesi, şekillendirilmesi ve doldurulması gerekir. Bu işleme kanal tedavisi denir. Bir dişin merkezindeki enfeksiyon, ağızda yaşayan ve dişi istila eden bakterilerden kaynaklanır. Bu durum diş çürüğü, bozulan dolgular, düşme gibi travma sonucu dişlerde oluşan hasarlardan sonra oluşabilir.

Pulpa Enfeksiyonun Belirtileri 

  • Sıcak veya soğuk yiyecek ve içecek tüketirken ağrı,
  • Isırırken veya çiğnerken ağrı,
  • Gevşek bir diş.

Dişiniz daha sonra iyileşmiş gibi görünür, ancak enfeksiyon aslında kök kanal sistemine yayılmıştır. Sonunda aşağıdakiler gibi başka belirtiler görülmeye başlar:

  • Isırırken veya çiğnerken ağrı,
  • Etkilenen dişin yakınında diş etinin şişmesi,
  • Etkilenen dişten sızan irin,
  • Şişmiş bir yanak veya çene,
  • Dişin renginin koyulaşması.

Hangi durumlarda kanal tedavisi uygulanmalıdır ?

Diş ağrısı kanal tedavisi endikasyonu için önemli bir kriterdir. Kendiliğinden veya ağrı kesici kullanılmasına rağmen geçmeyen ağrılar dişin artık kendini savunamadığını gösterir. Bu durumlarda kanal tedavisi gerekir. Bazı durumlarda dişte herhangi bir belirti olmamasına rağmen yapılan radyografik kontrollerde dişin köklerinde iltihaplanmalara rastlanabilir. Bu durumlarda da kanal tedavisi gerekir.

Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?

Kanal tedavisi lokal anestezi altında yapılır. Lokal anestezi uygulanan bir dişin tedavi sırasında ağrı duyma şansı yoktur. Tedavi sırasında ağrı hissediliyorsa anestezinin yetersiz olduğu anlamına gelir. Bu durumda beklenir ve gerekirse bir miktar daha anestezi yapılır.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Kanal tedavisi süresini; dişin kök sayısı, kökün durumu, dişin ağızdaki konumu, hastanın uyumu gibi faktörler etkiler. Genellikle tek seansta bitmektedir. Diş çok iltihaplı ya da kanal tedavisi tekrarı gerekli ise 2 -3 seans sürebilmektedir. Tedaviniz tamamlanana kadar sert yiyecekleri ısırmaktan kaçınmalısınız.

İltihaplı Diş Kanal Tedavisi ile Kurtulur mu?

İltihabın sebebi kök kanal sistemindeki mikroorganizmalardır. Uygun bir kanal tedavisi ile ortam mikroorganizmalardan arındırılırsa iltihabın iyileşme şansı oldukça yüksektir. Kanal tedavisi sonrasında iyileşirken dişlerinizin bakımı oldukça önemlidir. 

Daha fazla kanal tedavisi ihtiyacını önlemek diş temizliğinizi düzgün yapmanız, fazla şekerli yiyeceklerden uzak durmanız, sigara kullanımını bırakmanız halinde önlenebilir. 

Sorunuz Mu Var?
Hemen Mesaj Gönderin
Dentopol
Dentopol
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Dentopol
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
20:21